بارها شنیدهاید که افراد اصطلاح رزومه و CV را بهجای یکدیگر بهکار میبرند و این دو را مترادف هم میدانند. آیا واقعاً رزومه و CV یکی هستند یا نه؟ چه تفاوتی بین این دو وجود دارد؟ در ادامه به این سؤالات پاسخ میدهیم.
CV چیست؟
CV سندی است که تجربیات شغلی، سوابق تحصیلی، مهارتها و دستاوردهای شما را در بیشتر از ۱ صفحه خلاصه میکند. CV معمولاً هنگام درخواست برای مشاغل، کالج یا سایر مواردی که نیاز به نشان دادن پروفایل ساختار یافته و حرفهای از خود دارید، استفاده میشود. CV مخفف اصطلاح لاتین Curriculum Vitae به معنای «دورۀ زندگی» است. با این وجود، تعریف دقیق CV به جایی بستگی دارد که در آنجا زندگی میکنید. بهعنوان مثال، CV در اروپا به سند ۱ تا ۲ صفحهای که خلاصۀ شغلی است، گفته میشود و در اروپا، آسیا، استرالیا و بخشهایی از کانادا CV با رزومه یکسان است.
اما اگر برای کار در آمریکای شمالی درخواست میدهید، داستان کاملاً متفاوت است. در ایالات متحده، یک CV بسیار دقیقتر از یک رزومه است.
CVهای آمریکایی برای منعکس کردن تمام تجربیات شما تاکنون است. این بدان معناست که شما باید هر شغلی که داشتهاید، تمام سطوح تحصیلات، هر نشریه، هر پروژه و سایر تجربیات یا دستاوردهای حرفهای خود را در آن پوشش دهید و هر بار که کاری جدید انجام میدهید، چه از نظر حرفهای یا آکادمیک، باید CV خود را بهروز کنید. با این حال، در ایالات متحده، CV تنها زمانی مورد نیاز است که شما برای یک موقعیت علمی یا تحقیقاتی درخواست میدهید؛ به همین دلیل است که میتوان آن را بهعنوان CV آکادمیک نیز نامید.
بنابراین برخلاف رزومه در ایالات متحده، یک CV میتواند تا دهها صفحه باشد. طول CV شما کاملاً به میزان تجربه شما بستگی دارد.
CV شامل بخشهای زیر است:
- اطلاعات تماس
- بیوگرافی
- سوابق کاری
- سوابق آموزشی
- مهارت و تخصص
سایر موارد اختیاری CV عبارتاند از:
- زبان
- سوابق فعالیتهای داوطلبانه
- گواهینامهها
- دورههای کارآموزی
- کتب و مقالات منتشر شده
- پروژهها
- جوایز
- سرگرمیها و علایق
برای CV آکادمیک، قضیه کمی فرق دارد و از ساختار خاصی پیروی میکند که شامل ۱۵ مورد زیر است:
- اطلاعات تماس
- مشخصات شخصی یا هدف تحقیق
- تحصیلات
- انتصابات حرفهای
- کتب و مقالات منتشر شده
- کمک هزینهها
- جوایز و افتخارات
- کنفرانسها و گفتگوها
- سابقۀ تدریس
- سابقۀ پژوهش
- سایر فعالیتها
- زبان
- مهارتها
- سرگرمیها و علایق
- رفرنس
رزومه چیست؟
رزومه، سند کوتاهی است که به منظور درخواست شغلی ارائه میشود. برخلاف CV، باید رزومه را تا حد امکان کوتاه و در ۱ صفحه تنظیم کنید. اگر سابقۀ زیادی دارید و فکر میکنید نوشتن اطلاعات اضافی، ارزش رزومه را بالا میبرد، میتوانید رزومه را حداکثر در ۲ صفحه بنویسید. هنگام نوشتن رزومه، تنها مواردی از سوابق کاری و مهارتهای خود را ذکر کنید که بهطور مستقیم با شغل مورد نظر شما ارتباط دارد. معمولاً رزومه همراه با یک نامۀ پوششی (Cover Letter) ارسال میشود و به شما این امکان را میدهد تا توضیح بیشتری در مورد دلیل درخواستتان دهید و بگویید که چرا این موقعیت شغلی را مناسب میدانید.
همۀ رزومهها شامل بخشهای مهم زیر هستند:
- اطلاعات تماس
- خلاصه یا هدف رزومه
- سوابق کاری
- مهارتها
- تحصیلات
اگر فضای خالی دارید، به اختیار خود میتوانید بخشهای زیر را به رزومه اضافه کنید:
- دورههای کارآموزی
- فعالیتهای داوطلبانه
- گواهینامهها
- زبان
- پروژهها
- کتب و مقالات منتشر شده
- جوایز
- سرگرمیها و علایق
تفاوتهای CV و رزومه
حالا که با تعریف CV و رزومه آشنا شدهاید، بهتر است تفاوت بین این دو را نیز بدانید:
۱- طول: رزومه اغلب کوتاه است و باید حداکثر در ۱ تا ۲ صفحه نوشته شود، اما CV بنابر نیاز میتواند طولانی باشد و تا ۱۰ صفحه نیز برسد.
۲- جزئیات: رزومه تنها باید شامل اطلاعات مهم و مرتبط شغلی یا تحصیلی شما باشد. برخلاف رزومه، در CV باید کل سابقۀ شغلی و تحصیلی را با جزئیات کامل ذکر کنید.
۳- محل درخواست: رزومه اغلب برای درخواست شغل و موقعیتهای کاری استفاده میشود. درحالیکه CV جهت تحصیل در محیطهای دانشگاهی و کالجها یا درخواست برای موقعیت استادی است.
۴- تمرکز: رزومهها متمرکز بر تجربۀ کاری، دستاوردهای حرفهای و مهارتهای چشمگیر شما هستند و این موارد را اولویت قرار میدهند. در مقابل، CV بر تجربیات پژوهشی و آثار منتشر شده نیز تمرکز دارد.
۵- رفرنسها: در رزومه الزامی به گذاشتن رفرنس (معرفها) ندارید؛ مگر آنکه کارفرما شخصاً درخواست کند این مورد را به رزومه کاری اضافه کنید. در CV توصیه میشود دانشجویان بخش رفرنس را در رزومه تحصیلی خود قرار دهند.
۶- قالببندی: رزومه کاری که به کارفرمای کانادایی ارائه میدهید، انواع مختلفی دارد و محدود به یک فرمت یا قالب نیست. به سلیقۀ خودتان میتوانید یک قالب را انتخاب کنید. اما در CV این اختیار را ندارید؛ زیرا انواع مختلف آن تنها یک ساختار و قالب مشابه برای ارائه به دانشگاهها دارد.
۷- عکس: در برخی کشورها مانند ایالات متحده، ایرلند و بریتانیا درج عکس در رزومه ممنوع است. با این وجود، در برخی کشورها مانند اروپا، آفریقا، آسیا و آمریکای جنوبی ممکن است از شما بخواهند تا عکس خود را به رزومه پیوست کنید. این مسئله، بسته به کشورها متفاوت است. برخلاف CV که فرقی ندارد در کدام کشور هستید و بههیچوجه نباید عکس را به آن اضافه کنید.
۸- اطلاعات شخصی: در ایالات متحده و بریتانیا، متقاضی نباید سایر اطلاعات شخصی مانند سن، جنسیت، نژاد، وضعیت تأهل و… را به رزومه کاری خود اضافه کند. در سایر کشورها، درصورت درخواست کارفرما میتوانید این اطلاعات را تهیه کنید. چنانچه از شما درخواست CV شده است، صرفنظر از کشور مقصد، هرگز مجاز به درج این اطلاعات نیستید.
چرا بهعنوان یک دانشجوی بینالمللی در کانادا به رزومه نیاز دارید؟
«آیا به رزومه حرفه ای نیاز دارم؟» این سؤال را بسیاری از دانشجویان بینالملل کانادا از خود میپرسند. چنانچه قصد تحصیل یا درخواست موقعیت در دانشگاه را دارید، پاسخ این سؤال تنها یک کلمه است: «بله». بسته به موقعیت درخواستی، به رزومه تحصیلی یا کاری نیاز دارید. از طرفی شما بهعنوان یک دانشجوی بینالمللی در کانادا ممکن است جهت تأمین هزینههای زندگی، در حین تحصیل به کار پارهوقت مشغول شوید یا آنکه در دورههای کارآموزی شرکت کنید و بهعنوان دانشجوی کارآموز، نیاز به رزومه حرفه ای داشته باشید. داشتن رزومه به سبک کشور کانادا کمک میکند دسترسی به این فرصتهای شغلی، راحتتر و سریعتر شود. اگر مانند بسیاری از دانشجویان پس از اتمام تحصیلات در کانادا بمانید و کار تماموقت برای خودتان دستوپا کنید، باید PGWP (مجوز کار بعد از فارغالتحصیلی) یا مجوز مخصوص کارفرما را داشته باشید. اینجاست که ارزش رزومه کاری مشخص میشود. رزومۀ قوی، فرصتی در اختیارتان قرار میدهد تا روی کارفرمایان تأثیر بگذارید. همچنین با برجستهسازی نقاط قوت و مهارتهای منحصربهفردی که دارید، میتوانید برتری خود را ثابت کنید و از سایر رقبا که تقاضای همان جایگاه شغلی را دارند، پیشی بگیرید.
یک رزومه بینالمللی دانشجویی خوب باید دارای چه ویژگیهایی باشد؟
رزومه باید بسته به نوع شرکت و موقعیت شغلی درخواست شده، نوشته شود. این کار، شانس ورود به مرحلۀ مصاحبه را بالا میبرد. یک رزومۀ خوب باید ویژگیهای زیر را داشته باشد:
- نام و اطلاعات تماس: مشخصات فردی مانند نام و اطلاعات تماس، از مهمترین قسمتهای رزومه است. مطمئن شوید آدرس ایمیل درج شده در رزومه، فعال است و مرتب آن را چک میکنید. این آدرس باید مطابق نام و اطلاعات شما باشد و شامل نام مستعار یا اعداد نشود.
- پیوند به لینکدین یا نمونه کار لینکدین: بیشتر کارفرمایان کانادایی قبل از استخدام نیروی مدنظر خود، پروفایل لینکدین یا سایر حسابهای موجود در شبکههای اجتماعی را بررسی میکنند. بنابراین سعی کنید پروفایل لینکدین را بهروز کنید و از درج مهارتها یا دستاوردهای اخیری که داشتهاید، غافل نشوید.
- خلاصه یا هدف حرفهای: در این پاراگراف، باید خلاصهای از مهارتها و دستاوردها را به همراه دلیلی که خود را مناسب این موقعیت شغلی میبینید، بیاورید.
- مهارت مرتبط یا تجربۀ حرفهای: در این بخش میتوانید تجربۀ کارآموزی، مشاغل پاره وقت، پروژههای انجام شده در مدرسه، تعاونیها، فعالیتهای داوطلبانه و حتی تجربۀ کاری در کشور خود را بهشرطی که مرتبط با شغل درخواستی باشد، یادداشت کنید
- تحصیلات و دستاوردهای تحصیلی: اثبات شایستی تحصیلی، حتی اگر مرتبط با شغل مدنظر نیز نباشد، کمک میکند تا بهعنوان فردی باهوش و سختکوش شناخته شوید.
- مهارتهای زبانی و سایر علایق مرتبط: مهارتهای زبانی حتی اگر غیر از زبان انگلیسی باشد، ارزشمند است و شانس بزرگی برای شما محسوب میشود. توصیه میشود در رزومه، سایر علایق مرتبط با شغل یا حرفۀ مدنظرتان را بیاورید و اگر فعالیتی داشتهاید، درج کنید. بهعنوان مثال، اگر در تیم مناظرۀ دانشجویی حضور داشتهاید، از ذکر آن غافل نشوید؛ زیرا کارفرما میتواند این فعالیت را بهعنوان مهارت سخنرانی در جمع یا داشتن تفکر تحلیلی در نظر بگیرد.
نکات لازم برای نوشتن رزومه برای دانشجویان بینالمللی در کانادا
تا این بخش از مقاله با اهمیت و ویژگیهای رزومه آشنا شده و اطلاعات مهمی به دست آوردیم. نوبت آن رسیده به مباحث جزئیتر بپردازیم و نکاتی که میتواند بر نظر کارفرما تأثیر چشمگیر داشته باشد را بررسی کنیم. مهمترین نکات برای نوشتن رزومه جهت اپلای کانادا عبارتاند از:
انتخاب فرمت مناسب برای رزومه
۳ قالب اصلی رزومه در کانادا وجود دارد: کرونولوژیکال (زمانی معکوس)، کاربردی (functional) و ترکیبی (combination) که از میان این سه، رزومۀ کاربردی مؤثرترین قالب است. یکی از نگرانیهای دانشجویان بینالملل هنگام نوشتن رزومه، این است که چگونه عدم تجربۀ کاری خود را کمرنگ کرده و جایگزین مناسبی برای آن پیدا کنند؟ این مشکل به دست رزومۀ کاربردی حل میشود؛ زیرا این نوع رزومه، متمرکز بر مهارتها و دستاوردها است و توجهی به تجربه یا عدم تجربۀ کاری ندارد. برخلاف رزومۀ کرونولوژیکال که متمرکز بر تجربه است و تجربیات کاری شما را بهترتیب از جدیدتر به قدیمیتر لیست میکند. چنانچه سابقۀ کار قبلی دارید، رزومۀ ترکیبی را نیز میتوانید استفاده کنید. این رزومه بر سابقۀ کاری و مهارتهای شما تکیه دارد.
برجستهسازی مهارتها و تجربیات
دربارۀ شغل درخواستی تحقیق کنید تا مهارتهایی که کارفرما بهدنبال آنهاست را دریابید. رزومه باید منعکسکنندۀ مهارتهای مرتبط و دستاوردهای حرفهای و غیرحرفهای در شغل مدنظر باشد. مقصود از تجربۀ غیرحرفهای، پروژههای مرتبط انجام شده در داخل یا خارج از مدرسه، فعالیتهای داوطلبانه و… است.
استفاده از کلمات کلیدی
گنجاندن کلمات کلیدی در رزومه، شانس شما را برای عبور از سیستم ردیابی متقاضیان شغلی (ATS) افزایش میدهد. این سیستم، بهصورت خودکار به رزومۀ شما براساس میزان مطابقت با شغل درخواستی امتیاز میدهد و آن را رتبهبندی میکند. بسیاری از شرکتهای بزرگ و کوچک کانادا از این سیستم جهت فیلتر کردن برنامهها استفاده میکنند تا تنها رزومۀ افرادی که برای شغل درخواستی مناسب هستند، به دست مدیر یا مسئول استخدام برسد.
گنجاندن مهارتهای ارتباطی
آیا بهخوبی با دیگران ارتباط میگیرید؟ تاکنون برای تکمیل کار یا پروژه، تیم کوچکی را رهبری کردهاید؟ اگر دارای مهارت ارتباطی قوی هستید و میتوانید در نقش رهبر (لیدرشیپ) ظاهر شوید، حتماً این مهارتها را در رزومه بگنجانید.
مختصر کردن رزومه
تا میتوانید رزومه را کوتاه و مختصر بنویسید و دنبال پر کردن تمام صفحات نباشید. بهعنوان دانشجوی بینالمللی، رزومه تحصیلی یا کاری شما نباید بیشتر از ۱ صفحه باشد؛ بهویژه اگر برای مشاغل سطح پایین درخواست میدهید. کوتاه بودن رزومه باعث میشود تنها نکات اصلی و مهارتهای لازم را برجسته کنید و از فرعیات دور شوید. اگر چندین سال سابقۀ کار دارید و برای موقعیت شغلی متوسط به بالا درخواست میدهید، رزومۀ ۲ صفحهای برای شما مناسب است.
استفاده از فونتهای استاندارد؛ عدم استفاده از عناصر طراحی
بسیاری از متقاضیان اپلای کانادا هنگامی که دنبال برجستهسازی رزومه هستند، اشتباه بزرگی را مرتکب میشوند و به استفاده از گرافیکهای فانتزی و رنگهای نامناسب روی میآورند. یا اینکه از محتوای غیرمتنی مانند جدول و سایر عناصر طراحی بیشترین استفاده را میکنند. این کار میتواند شانس شما برای عبور از ATS را کاهش دهد. چیزی که کارفرما در رزومه به دنبال آن است، اطلاعات واقعی شما در قالب متن است و سایر عناصر میتواند موجب حواسپرتی یا عدم توجه کارفرما شود. زیبایی در سادگی است! متن رزومه را تا میتوانید با استفاده از فونتهای مناسب، ساده نگهدارید و حتماً فضای خالی بین پاراگرافها بگذارید تا رزومه خواناتر شود.
داشتن نامۀ پوششی (کاور لتر)
همیشه یک نامۀ پوششی (Cover Letter) همراه رزومه داشته باشید؛ حتی اگر عنوان شغل درخواستی، متقاضی چندانی ندارد. نامۀ پوششی، سند یک صفحهای است که در چند خط، شما را معرفی کرده و خلاصهای از سوابق و تجربیات شما ارائه میدهد. اینگونه این فرصت را برای خود خلق کردهاید که تنها در چند جمله، به کارفرما ثابت کنید شغل درخواستی برای شما مهم است و فرد مناسبی برای این موقعیت هستید.
چگونه باید مهارتها را در رزومه برجسته کرد؟
برجسته کردن مهارتها به این معناست که تنها بخشهای ضروری و استراتژیک را کاملاً خلاصه و شستهورفته به کارفرما بدهید. چند روش مهم جهت برجستهسازی مهارتها در رزومه عبارتاند از:
- خلاصۀ شایستگیها: بخشی از رزومه را به نمایش مدارک تواناییها و شایستگیهای خود اختصاص دهید و به ۳ تا ۵ مهارت قابلتوجه خود که با الزامات شغل درخواستی همخوانی دارد، بپردازید.
- مهارتهای مرتبط: ۳ یا ۴ مهارت کلیدی خود را بههمراه توضیحات لازم بیاورید و موقعیت استفاده از مهارتها در شغل قبلی خود را نیز ارائه دهید. نشان دهید چگونه از این مهارتها استفاده کردهاید یا آنها را توسعه دادهاید.
- تجربۀ کاری: چنانچه تجربۀ کاری دارید، یک یا دو مثال از زمانهایی بزنید که مهارتهای خود را در راستای ایجاد تأثیر مثبت در موقعیت شغلی بهکار بردهاید. بهجای آنکه به وظایف شغلی و تاریخ استخدام بپردازید، روی این بخش متمرکز شوید.
- تحصیلات: توصیه میکنیم این بخش را کاملاً ساده و بهاندازه توضیح دهید تا مهارتها را کمرنگ نکند. ذکر نوع مدرک تحصیلی، رشته، نام محل تحصیل، شهر، استان/منطقه و تاریخ اتمام تحصیل کافی است.
اشتباهات رایج در نوشتن رزومه چیست؟
برخی از اشتباهات رایج در نوشتن رزومه که برای افراد تازهکار اتفاق میافتد، عبارتاند از:
استفاده از رزومۀ یکسان برای شغلهای مختلف
شاید بتوانید با یک رزومۀ عمومی برای چندین موقعیت شغلی درخواست دهید؛ اما ممکن است نتیجه طوری نباشد که میخواهید. در واقع شما یک اصل مهم را پشتگوش انداختهاید. سفارشی کردن رزومه! نوشتن رزومۀ سفارشی متناسب با هر موقعیت شغلی همراه با گنجاندن کلمات کلیدی و پرهیز از توضیحات اضافی، شانس استخدام شما را افزایش میدهد.
نخواندن شرح شغل قبل از ایجاد رزومه
خواندن شرح شغل، اطلاعات ارزشمندی را در اختیارتان قرار میدهد و کمک میکند تا متناسب با آن، یک رزومه حرفه ای تنظیم کنید. یادتان نرود که کلمات کلیدی متناسب با الزامات شغلی را حتماً در رزومه قرار دهید. استفادۀ بهاندازه و بهجا از کلمات کلیدی، رزومه را خوانا و حرفهای جلوه میدهد.
فهرست کردن مسئولیتهای شغلی به جای دستاوردها
هرگز بخش مهمی از رزومه مانند دستاوردها را قربانی بخش دیگر نکنید! رزومههای کانادایی متمرکز بر برجستهسازی دستاوردها هستند. بهجای اینکه دنبال فهرست کردن مسئولیتهای شغلی باشید که چندان اهمیتی ندارد، دستاوردها، چالشها و دادههای فردی یا تیمی که داشتهاید را برجسته کنید. با این کار، نسبت به سایر رقبا متمایز خواهید شد.
ایجاد رزومۀ خیلی طولانی یا خیلی کوتاه
طول رزومه بسته به شغل درخواستی و تجربیات کاری تعیین میشود. بهطورمعمول، رزومۀ ۱ تا ۲ صفحهای مناسب است. اگر کمتجربه هستید و سابقۀ چندانی ندارید، به همان ۱ صفحه بسنده کنید. چنانچه سابقه و تجربۀ کافی دارید، رزومۀ ۲ صفحهای مناسب است.
عدم استفاده از کلمات عملی
در رزومه باید کلمات و افعالی را انتخاب کنید که بار عملی دارند و دستاوردها و موفقیتهای سابق شما را نشان میدهند. هرگز سراغ افعال و عبارات منفی یا مبهم نروید؛ در مقابل، کلماتی از جمله «رهبری»، «مدیریت» و «پیشرفت» را بهکار ببرید. از یک کلمه، چندبار استفاده نکنید و نیمنگاهی به واژگان مشابه و هممعنا نیز داشته باشید تا از تکرار جلوگیری شود.
نامرتب بودن رزومه
رزومه را کاملاً خوانا و مرتب تنظیم کنید. برای اینکار از فونتهای جمعوجور و ساده مانند Times New Roman، Arial یا Calibri استفاده کنید و بین خطوط و پاراگرافها، حتماً فضای سفید بگذارید تا تمیزی رزومه بیشتر به چشم بیاید. بههیچ وجه سراغ فونتهای شلوغ، ایتالیک یا بُلد کردن متن نروید.
اطلاعات تماس نادرست
مطمئن شوید که اطلاعات تماستان از جمله شماره تلفن و آدرس ایمیل را درست نوشتهاید. بهروز بودن ایمیل را چک کنید. آدرس ایمیل حتماً با نام شما مطابقت داشته باشد. از درج نام مستعار در آدرس ایمیل نیز خودداری کنید.
با Study2020 حرفهای رزومه بنویس!
اگر هنوز هم فکر میکنید برای نوشتن رزومه حرفه ای برای اپلای در کانادا آماده نیستید و این کار از عهدۀ شما خارج است، تصمیم عجولانهای نگیرید و کار را به کاربلد بسپارید. Study2020 این مشکل را مثل آب خوردن حل میکند. ما در این مجموعه با همراهی تیم حرفهای از مشاورین و متخصصین امور مهاجرتی، انواع خدمات اپلای کاری و تحصیلی کانادا از جمله تنظیم رزومه حرفهای را برای شما عزیزان فراهم میکنیم. بهعنوان عضوی از خانوادۀ بزرگ ما میتوانید بدون دغدغه امور مهاجرتی را انجام دهید و تجربۀ مهاجرت موفق خود را به گوش ما برسانید.